TÄVLING

Tävlingsgymnaster flickor

Tävlingsgymnasterna tränar 1-4 ggr per vecka och tävlar i mästerskap ca 2-6 ggr per termin. Det finns möjlighet att delta inom ÖID (Österbottens idrottsförbund), FSG (Finlands svenska gymnastikförbund) och Suomen Voimisteluliitto(Finlands Gymnastikförbund). ÖID- och FSG-mästerskap är svenska tävlingar och ordnas två gånger/år. På hösten specialmästerskap (poäng räknas skilt för varje redskap) och på våren mångkamp (poäng räknas ihop för alla redskap). ÖID ordnas i Österbotten, turvis i Jakobstad, Vasa och Närpes. FSG ordnas turvis i Jakobstad, Vasa, Mariehamn och Helsingfors. Gymnasten kan börja tävla det år hon fyller 7.


Tävlingsklasser (för det mesta äldre och yngre):
Klass B 
Klass C   
Klass D
Klass E
Klass F
Klass G

Tävlingsserierna består av individuella obligatoriska serier på alla redskap i de lägre klasserna (B-D) och egna fria serier i de högre klasserna (E,F och G). Poängskalan är 0-10 för varje redskap. Stigpoängen är 30 poäng (sammanlagda poäng), då stiger man till nästa klass. Stigpoängen gäller endast FSG tävlingar och Suomen Voimisteluliittos  tävlingar. Det finns inga s.k. tvångsstigningspoäng. Men man kan inte flytta till lägre klass om man en gång har tävlat i högre klass.


Suomen Voimisteluliittos tävlingar (finska)
Suomen Voimisteluliitto ordnar ett flertal tävlingar under året och runt om i hela Finland. Alla gymnaster bör inleda tävlandet i svolis tävlingar med en stationstävling (asemakilpailu). Det är egentligen ingen tävling utan en uppvisning där man får en bedömning. För deltagande i stationstävlingar krävs en asemalicens. För deltagande i klassstigningstävlingar krävs tävlingslicens (giltighet 1.9-31.8). En asemalicens kostar 7,50 €/11 € och tävlingslicens 65€/141 € beroende på om man har egen försäkring eller inte. Viktigt att man kontrollerar att den egna försäkringen gäller vid tävlingar. Efter att man deltagit i en stationstävling kan man delta i klasstigningstävlingar (luokkakilpailut). Deltagaravgift per tävling inom Suomen Voimisteluliitto är 30€. Om man tänker tävla i Svolis tävlingar, räcker det med endast NTV licens, man behöver INTE köpa Stara licens skilt. Licensen är i kraft ett helt år, september-augusti. 

Köp av Suomen Voimisteluliittos licens

– Logga in på Hoika
– Klicka på lisenssin osto i vänstra fliken
– Klicka på urheilija och efter det på barnets namn
– Godkänn (eller updater och godkänn) uppgifterna
– Klicka på NTV Naisten Telinevoimistelu
– Välj Kilpalisenssi A
– Betala via nätbanken, kvitto kommer till er e-mail

VIKTIGT! Stigpoäng från svenska tävlingar gäller inte i finska tävlingar! Stiger man till klass C på FSG så har man inte stigit i Suomen Voimisteluliittos tävlingar utan tävlar fortfarande i B. DÄREMOT om man stiger i Suomen Voimisteluliittos tävlingar så stiger man automatiskt i svenska tävlingar (FSG och ÖID).